FORUM TOURS D.O.O.
CROATIAN TRAVEL AGENCY
Kulinarne odkrycia

Wybierając się do Chorwacji warto zapoznać się z takimi słowami jak gostionice (nieduże rodzinne restauracje), konoby (winiarnie) i kafany (kawiarnie), bo tam będziemy zachwycać się chorwacką kuchnią. Kraj leżący w sercu Europy, o tak burzliwej historii nie ustrzegł się różnych wpływów kulturowych, a zatem ma kuchnię niezwykle różnorodną. Jest to mieszanka smaków śródziemnomorskich, środkowoeuropejskich i słowiańskich. Śniadania podawane są między godziną 7 a 10, a towarzyszy im kawa, pijana bez mleka lub po turecku. Obiad - czyli rucak, składa się zazwyczaj z pierwszego i drugiego dania, po których można rozkoszować się deserem (niektóre desery przywędrowały z Węgier, np.: sernik i makowiec), a czas, w którym spożywa się ten posiłek to 13-15. Kolacja, która bywa równie obfita jak obiad podawana jest zazwyczaj o 20. W chorwackiej kuchni ważne są przystawki, np.: prsut – wędzona lub suszona szynka podawana na zimno, paski syr – ser owczy z Wyspy Pag, gavrilocic salama – wędlina podobna do salami, no i oczywiście masline, czyli oliwki. Takie produkty podawane są jako tzw. "zimny talerz". Wśród zup wyróżnia się z pewnością riblia juha, czyli zupa rybna, a także juha od jenjetine z mięsa jagnięcego. Wśród lokalnych zup znana jest juha od krumpira – zagorska zupa ziemniaczana. W Dalmacji znana jest zupa dalmatyńska, przyrządzona z wywaru z kości, z makaronem i parmezanem oraz węgorz po dalmatyńsku, podany z pietruszką, czosnkiem i liściem laurowym.Na wybrzeżu i wyspach bardzo popularne są ryby: leszcz, karp, sola, smok morski. Wzięciem i dobrym smakiem cieszy się risotto z mątwą, ośmiornice, kalmary czy faszerowane kałamarnice. W Dalmacji, u nasady półwyspu Peljesac hoduje się musule – ostrygi. Wybrzeże ma swoją marendę, czyli lekki posiłek podawany koło 11, a składa się z ryb, sera i pieczywa. Paski sir to jeden z tradycyjnych produktów dalmatyńskiego wybrzeża. Ser wyrabiany jest na Wyspie Pag, a swój smak zawdzięcza dzikim ziołom (przede wszystkim szałwii) i soli.

W Dalmacji Południowej znaną potrawą jest Ravioli z Makarskiej. Są to słodkie smażone pierożki, nadziewane migdałami, wypieczone w piekarniku, posmarowane białkiem, a po upieczeniu posypane cukrem waniliowym i posiekanymi migdałami.
Turyści bardzo często zachwycają się daniami mięsnymi, np.: pieczoną jagnięciną z ziemniakami, cielęciną i wieprzowiną z rusztu, a także mięsem wołowym duszonym w winie, serwowanym z makaronem. Najbardziej znanym i rozpoznawalnym na Półwyspie Bałkańskim daniem są cevapcici, pieczone pikantne wałeczki z mięsa wołowego lub wieprzowego, oraz pljeskavica, takie same mięso, ale podane w postaci okrągłego kotleta.
Chorwacka kuchnia słynie również z zapiekanek, ciekawy w smaku jest pilav – ryż z mięsem na ostro, djuvec – ryż z warzywami, m.in. z papryką, a także sarma – rodzaj gołąbków.
Po tak sytych posiłkach wskazane są doskonałe chorwackie wina, najbardziej znane szczepy dla win czerwonych to merlot, teran i plavac, a dla białych malvazija, grk, posip i parc. Split ma swój lokalny specjał o nazwie Prosec. Browarnictwo jest w Chorwacji równie popularne, każdy piwosz na pewno będzie zachwycał się browarem Karlovacka czy Ozujska. Amatorzy mocniejszych trunków będą z pewnością rozglądać się za wódką rakiją, cenioną slivovicą oraz wiśniowym likierem maraschino. Warto zaznaczyć, że większość chorwackich rodzin sama wyrabia trunki na własne potrzeby i czasami warto na własną rękę dotrzeć do takich wspaniałości.

Dalmacja ma oryginalną i innowacyjną kuchnię. Spełnia między innymi wymagania dietetyków, co jest jej zaletą. Ryby są podawane z warzywami, po wcześniejszym gotowaniu lub pieczeniu na grillu. Takie potrawy doprawia się oliwą z oliwek oraz lokalnymi ziołami.

Kuchnia wysp ma swój odrębny sposób przyrządzania. Taki specyfik jak vitalac zjemy tylko na wyspach Hvar, Brac czy Korculi. Są to podroby jagnięce zapiekane w jelitach, coś na wzór polskiej kaszanki.
Rozpoczynając posiłek w Dalmacji Północnej warto spróbować sir iz misine – ser dojrzewający w skórze jagnięcej, popularna jest też szynka wieprzowa z miasta Drnis, tzw. Drniski prsut, a te wszystkie zakąski można popić lokalnym winem Primostenski Babic. Menu rybne składa się bardzo często z sardynek i tuńczyka, które są pieczone na ruszcie, a dla preferujących dania mięsne oferowane są kiełbasy, na które mówi się skradinske kumbasice. Przysmakiem, który powinien znaleźć się także na talerzu jest strudel o nazwie Soparnjak, przyrządzony jest z ciasta faszerowanego nadzieniem z oliwek i fig. Podaje się go na zimno po wcześniejszym zapieczeniu. W Dalmacji Północnej na deser często podawane są figi, jujuby i ciasto migdałowe, natomiast popularne wśród turytów odwiedzających ten region jest ciasto Skradinska torta.

 

o nas
Pansion Galeb
Forum Tours d.o.o., Travel agency
Miroslava Krleže 1D, 23000 Zadar, Hrvatska
tel/fax: 00385 (0)23 250 536
mob/: 00385 (0)95 900 58 43, 00385 (0)95 808 96 20
info@forumtours.hr
© 2013 ALL RIGHTS RESERVED